Málokde se národní kuchyně navzájem tolik ovlivňovaly jako právě v Uzbekistánu, proto se tu objevují prvky perské (záliba ve velmi sladkých cukrovinkách a kombinace ovoce a masa), kazašské (záliba v mase a některé mléčné pokrmy) a od 19. století i ruské (větší množství moučných jídel) kuchyně. Pro místní gastronomii je také typické používání koření (pro povzbuzení chuti k jídlu), takže kurkuma, bazalka, bobkový list, estragon, anýz, paprika, kopr, koriandr, máta a česnek nechybí v žádné kuchyni. Každopádně chuťově jsou uzbecká jídla vyvážená a nenašlo se jediné, které by nám nechutnalo.
Hlavním masem Uzbekistánu je hovězí a skopové, vepřové sice korán zapovídá, ale v sekularizované Střední Asii se běžně konzumuje. Drůbež není naopak běžným pokrmem, častěji se objevuje pernatá divočina. Ačkoliv leží Uzbekistán mezi dvěma veletoky, na tamním jídelním lístku najdete ryby jen zřídka (způsobeno je to horkým podnebím, ve kterém se ryby rychle kazí). Nejoblíbenější úprava masa je pečení v kuse na otevřeném ohništi – nejčastěji i s kostí, pak se upečené maso ještě dusí v páře. Vynikající jsou uzbecké špízy (šašliky) z masa nakládaného v nastrouhané cibuli s anýzem a pálivou paprikou, které se po upečení obloží cibulí a ochutí octem. Velmi populární jsou i pokrmy z mletého masa; plní se jím samsa, guštli-noni, lilky, nebo se koření cibulí a paprikou a griluje na roštu jako špíz. Přílohy tak jak je známe my v Uzbekistánu neexistují, přikusuje se jen zelenina a občas chlebová placka.
Velmi rozšířené jsou také pokrmy z obilovin, z luštěnin a ze zeleniny. Ve všech pokrmech však nesmí chybět maso. Samostatné zeleninové pokrmy Uzbeci prakticky neznají. Často používané druhy zeleniny jsou ředkev, tykve a tykvičky, mrkev, řepa, lilky, rajčata, papriky a především cibule.
http://www.cestyapamatky.cz/cesty/po-hedvabne-stezce-2012/uzbecka-kuchyne
Food blog | Etnická Kuchyně designed by: Hammam Yousef :: Copyright © 2017 - 2018