Rodinný recept: Inna Papsheva
Samotná Dolma je pokrmem orientální tradiční kuchyně a v každé Ázerbájdžánské rodině se připravuje odlišným způsobem. Dolma v ázerbajdžánském stylu se připravuje z čerstvých listů hroznů, díky nimž při vaření v kuchyni můžeme cítit neuvěřitelnou vůni.
Ingredience:
Je lepší používat jehněčí maso, zřídka hovězí, ale můžete kombinovat tyto 2 druhy masa. Maso nakrájejte na plátky a protlačte mlýnkem na maso. Pokud zvolíme oba druhy masa, budeme potřebovat 800 g jehněčího a 800 g hovězího masa.
Propustíme přes mlýnek na maso a přidáme do nádivky. Cibule: 4 hlavy velké cibule (600 g), vyčistíme a propustime ji skrz mlýnek na maso.
Kinza – 1 svazek (200 g)
Kopr – 1 svazek
Máta peprná, můžete použít i sušenou mátu peprnou.
Umyjeme byliny, osušíme v utěrce, jemně nasekáme a přidáme k nádivce.
Rýži lze použít jak kulatou, tak i dlouhou, my potřebujeme 3/4 šálku. Umyjeme rýži vodou a přidáme ji k mletému masu.
Přidejte do mletého masa podle chuti.
Pro dolmu je vhodná špetka mleté kurkumy, dá jídlu pikantní chuť. Dále přidáme do masa stroužek česneku.
Smícháme bílý jogurt a 3 stroužky rozmačkaného česneku, smícháme do hladka a vznikne omáčka, která se podává zvlášť. Omáčka se na talíř přidávám podle chuti.
Postup přípravy:
Smíchejte všechny ingredience v misce, přidejte sklenici vody a dobře promíchejte mleté maso, dokud se nevytvoří homogenní hmota. Hroznové listy umyjeme vodou a ostříháme “konečky”.Na každý list přidáme malé množství mletého masa a zabalíme jej do podoby pětidílného polštáře. Zabalenou dolmu dejte do pánve. Nalijeme vroucí vodu tak, aby voda pokrývala celou dolmu, a dejte pánev na oheň. Během vaření zakryjte dolmu talířem a pánev víkem. Vařte po dobu 40 – 45 minut. Hotovou horkou dolmu podávejte na miskách a máčejte v česnekovo-jogurtové omáčce. Dobrou chuť všem!
Food blog | Etnická Kuchyně designed by: Hammam Yousef :: Copyright © 2017 - 2018