Fenoménem běloruské kuchyně jsou houby, které se často podávají při zvláštních příležitostech. Mohou být servírované jako hlavní jídlo, jako omáčka nebo jako krém. Populárním jídlem jsou hřiby na smetaně a polévka připravovaná z hříbků a krupice. Velmi chutné je i vepřové maso s houbovou omáčkou.Důležitými ingrediencemi v běloruské kuchyni jsou česnek a kmín, které se přidávají prakticky ke všemu.
V Bělorusku se setkáte i s typickou ruskou kuchyní, takže nechybí například boršč s červenou řepou. Specialitami hlavního města Minsku jsou filet á la Minsk a řízek. Nejčastější přílohou k hlavnímu jídlu jsou brambory. Běloruská kuchyně je velmi bohatá a sytá. Mléčné výrobky jsou bezkonkurenční. Častým pokrmem je maso a zelenina všeho druhu. Mezi místní speciality lze řadit draniki (něco jako bramboráky), polévku boršč, bliny (něco jako palačinky) a samozřejmě mírně alkoholický nápoj kvas a nesmí chybět ani vodka.
Zajímavé jsou stravovací návyky. V Bělorusku je totiž neslušné jíst na veřejnosti. Proto ve městech prakticky nepotkáte žádné fast-foody, hladová okénka aj. Jí se jen vevnitř – v jídelnách, bufetech, restauracích. Sami Bělorusové jí přes den velmi málo, spíše jen ráno a večer.
http://www.hedvabnastezka.cz/zeme/evropa/belorusko/806-evropa-belorusko-jidlo-a-piti
Food blog | Etnická Kuchyně designed by: Hammam Yousef :: Copyright © 2017 - 2018