Pro 4 osoby
Buuz je jedním z národních jídel Mongolska. Jde o kapsičky plněné mletým masem. Naplnit je však můžete vším, co máte rádi.
Suroviny na těsto
500 g polohrubé mouky
1 vejce
200 ml vody
sůl
Suroviny na masové taštičky
500-700 g mletého masa (nejlépe hovězího)
1 velká cibule
2-3 stroužky česneku
2 lžičky olivového oleje nebo smetany (podle chuti)
půl lžičky mletého kmínu
mletý černý pepř
mletá sladká paprika
sůl
Suroviny na vegetariánské taštičky
200 g rýže
100 g mraženého špenátu
200 g bílého zelí
200 g mrkve (lepší je předvařená)
200 g brambor (lepší jsou předvařené)
2-3 stroužky česneku
mletý černý pepř
mletá sladká paprika
sůl
Postup
Z mouky, soli, vejce a vody vypracujeme hebké těsto podobné lineckému. Necháme v chladu asi 30 minut odpočinout. Mezitím si připravíme náplň na masové nebo vegetariánské taštičky. Těsto rozválíme na plát o síle přibližně 4 mm. Poté do něj postupně vykrajujeme kolečka veliká tak, aby se do nich pohodlně vešly připravené náplně. Do středu kolečka vložíme připravené náplně. Kolečka uzavřeme tak, aby připomínala tvarem jurtu a zároveň tak, aby nemohla dovnitř taštiček při vaření proniknout voda. Vaříme v páře nad vroucí vodou asi 15 minut (např. lze použít pařák na knedlíky). Buuz se nejčastěji podává se zelným nebo bramborovým salátem a mongolským čajem.
Food blog | Etnická Kuchyně designed by: Hammam Yousef :: Copyright © 2017 - 2018