Egyptská kuchyně

Turisty většinou nejvíce překvapí množství koření, které Egypťané do jídla dávají – kmínu, pepře i zázvoru si zde užijete skutečně hojně. Jelikož se v horku maso špatně uchovává, tak je dražší, a proto ho Egypťané do jídel používají v menší míře – to je vynahrazováno velkými porcemi zeleniny i ovoce. Jako příloha obvykle slouží různé druhy pečiva (pita, chlebové kapsy apod.) nebo rýže, která je sem samozřejmě dovážena z Asie.

Za zřejmě nejklasičtější egyptské jídlo můžeme označit tzv. fúl – skládá se z uvařených a mírně rozemletých hnědých bobů, citrónové šťávy, olivového oleje, česneku a různé zeleniny podle toho, jaká je zrovna dostupná. Fúl je egyptskými kuchaři různě upravován – může být podáván samotný, ale také zapékán do chlebových placek nebo podáván s jinými jídly.

Jídlo, které vám může být známé jako falafel, je v Egyptě nabízeno jako támija, a od klasického receptu se odlišuje jen občas. Originální arabský chléb pita (či aish), který je však dnes oblíben i u nás, je tu konzumován s řadou zajímavých náplní a hodí se na příjemnou svačinku. Pokud ale chcete okusit něco skutečně typického pro lokální kuchyni a pochutnat si, objednejte si mahší – listy (zelné či vinné) plněné paprikou, brambory či cuketou s rýží. a v některých variantách i s mletým masem. Zaujmout mohou též koftu (kořeněné hovězí maso se zeleninou) či assir (typické místní ovocné džusy).

http://egypt.cestovniportal.cz/713-egyptska-kuchyne/

KOMENTÁŘE