Karkadé

Karkadé – je jeden z nejpopulárnějších nápojů v Egyptě. Je uvařený ze sušených, rudých okvětních lístků ibišku. Tento nápoje najdeme snad v každé egyptské restauraci. Nejlepší karkadé pochází z Horního Egypta (z Asuánu nebo Luxoru). Karkadé se dá koupit i v čajovnách v ČR nebo v obchůdkách s dárkovými předměty (svíčky, mýdla, koření, čaje – takový ty „hezký obchůdky na čumendu“). Někde ho ovšem neznají pod tímto názvem, tak musíte shánět „ibiškový čaj“. Není ovšem tak kvalitní jako pravý egyptský. Níže uvedený postup přípravy je v Egyptě tradiční. Můj postup je takový, že nechám ibiškové květy louhovat přes noc. Druhý den přivedu vodu k varu a vařím 3 minuty. Seberu a vyhodím okvětní lístky, čaj osladím a nechám vystydnout. Mě chutná spíš studený, takže ho piji v létě jako džus.
Suroviny:
• 1 hrníček ibiškových okvětních lístků
• 2 hrníčky cukru
• 2 litry vody
Postup přípravy:

 

Přebereme sušené okvětní lístky, odstraníme stopky a lístečky. Ibiškové okvětní lístky namočíme do studené vody, zakryjeme a necháme 1-2 hodiny louhovat. Poté uvedeme vodu do varu. Scedíme přes filtrační papír. Čaj doplníme studenou vodou, okvětní lístky vrátíme zpět do hrnce a opět uvedeme do varu. Tento postup opakujeme tak dlouho, dokud ibišek neztratí svou červenou barvu. Nakonec okvětní lístky vyhodíme a čaj osladíme cukrem, dokud je ještě horký. V létě pijeme studený, v zimě horký.

 

KOMENTÁŘE