Kušari

je velmi oblíbené bezmasé jídlo. V Egyptě je spousta rychlých občerstvení s touto specialitou.

Suroviny:

  • 1 hrníček hnědé čočky
  • 1 hrníček rýže
  • 1/8 kg těstovin (nejlépe malé válcovité tvary)
  • 2 velké nakrájené cibule
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • 2 hrníčky rajčatové omáčky
  • sůl dle chuti omáčky z chilli papriček (nemusí být)

Postup přípravy:

Uvaříme čočku v osolené vodě do změknutí. Scedíme. Uvaříme rýži v osolené vodě do změknutí. Scedíme. Uvaříme těstoviny, scedíme a propláchneme. Tyto tři ingredience dáme do jednoho hrnce. Osmažíme cibulku dozlatova. Přebytečný olej z ní nalijeme ke směsi čočky, těstovin a rýže, toto dáme na oheň a vaříme 7-10 minut, mícháme, aby se směs nepřichytila ke dnu a nepřipálila. Servírujeme na talíř, polijeme rajčatovou omáčkou a usmaženou cibulkou. Podle chuti můžeme pokapat omáčkou z chilli papriček nebo z česneku.

(Samia Abdennour, Egyptian Cooking – A Practical Guide, The Američan University in Cairo Press, 1984 a 1996, egyptská kuchyně)

EGYPTSKÉ RECEPTY ze sbírky Martiny Hamidové

KOMENTÁŘE