Rodinný recept od babičky: Peter Koutsos
GEMISTA
Ingredience:
Možnosti náplně:
Rajčata a papriky omyjeme a osušíme, odřízneme vršek a opatrně lžící vydlabeme. Rýži důkladně omyjeme a vymačkáme na ni šťávu z poloviny citronu. Dále na troše olivového oleje osmažíme nakrájenou cibuli v hluboké pánvi. Pak přidáme rozřezanou cuketu se solí a pepřem, rýži, a pokud chceme, tak i rozinky a semínka z borové šišky. Po pěti minutách přidáme do směsi rajčatovou dužninu, kterou jsem si při vydlabávání dali stranou.
Necháme vše tři až pět minut dusit. Po sejmutí směsi z plamene přidáme čerstvě nasekanou mátu a petržel. Zatímco se směs chladí, v jiné misce smíchám zbytek dužiny z rajčat s olivovým olejem, solí a pepřem. Naplníme svou zeleninu (paprika či rajče) do ¾ objemu, nasadíme „víčka“ a úhledně je naskládáme do trouby. Přidáme brambory, oloupané a nakrájené na čtvrtinky a nalijeme olejovou a rajčatovou směs, aby se nespálily. Na zeleninu přisypeme trochu strouhanky a cukru, poté ji dáme péct na hodinu a čtvrt do trouby na 180 C. Po vyjmutí musíme Gemistu nechat 10 – 15 minut před podáváním uležet. Podáváme teplé nebo studené a ideálně se sýrem Greek feta.
Food blog | Etnická Kuchyně designed by: Hammam Yousef :: Copyright © 2017 - 2018