Pro celý Balkán je typické mleté maso, takže je najdeme i zde v celé zemi docela hojně připravované, a to zejména formou pokrmů ćevapčići nebo pljeskavica. V Srbsku je rozšířeno vepřové maso, což je významná odlišnost například od sousední Bosny a Hercegoviny, která je více islámská. Připravuje se z něj výborný grilovaný pokrm roštilj. Islámský vliv přináší do Srbska konzumaci pita chlebů, jehněčího masa a také sladké baklavy. Na severu při hranici s Maďarskem zase roste na jídleních stolech procentuální podíl gulášů. Pro celé Srbsko jsou společné vydatné polévky, mléčné výrobky a zeleninové saláty.
Dále jsou populární námi dobře známé ražnjići, sarma (dušené závitky z mletého masa ve vinném listu), burek (listové těsto plněné sýrem, masem nebo špenátem) nebo gibanica (slané řezy z těsta a sýru, případně i s vajíčkem, kořením či bylinkami). Kromě silné kávy by po dobrém obědě neměl chybět panák rakije ( destilovaný alkoholický nápoj, vyrábí se destilací zkvašeného ovoce.
http://www.gastromagazin.cz/o-jidle/poznavame-srbskou-kuchyni/
Food blog | Etnická Kuchyně designed by: Hammam Yousef :: Copyright © 2017 - 2018